quarta-feira, 28 de junho de 2023

Komen de expats uit hun dure bubbel? 'Buur is belangrijk in onze cultuur' / Are the expats coming out of their expensive bubble? 'Neighbour is important in our culture'

 


Komen de expats uit hun dure bubbel? 'Buur is belangrijk in onze cultuur'

24 april 2023, 06.00 uur · Aangepast 28 april 2023, 15.06 uur · Door Dimitri Walbeek

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/317966/komen-de-expats-uit-hun-dure-bubbel-buur-is-belangrijk-in-onze-cultuur

 

"AAAAAAAA", roepen zo’n dertig expats. "OOOOOOO", oefenen ze de uitspraak van de Nederlandse klinkers hardop. Zij zitten op zaterdagmiddag in een ruimte in de Westergas in Amsterdam op de IamExpat-fair. Tijdens een workshop Practical Dutch leren ze dat het woord peen 'very important is in de Dutch cuisine'. En dat 'buur' erg belangrijk is in onze cultuur. Zij schrijven gretig mee en maken foto's van de sheets.

 

Over Nederlandse cultuur gesproken, buiten spelen Amsterdammers korfbal op de velden van Sporting West. Binnen, in een parallelle wereld, is de voertaal Engels en laten expats zich informeren over geldzaken, het kopen van huizen, maar ook over scholing van de kinderen en de Nederlandse taal. In workshops komen ook zaken als integratie aan bod. Met het uitschreeuwen van de Nederlandstalige klinkers hebben de expats in de workshop hun eerste stappen naar integratie gezet.

 

Dikke onvoldoende

Over die inburgering bestaan er klachten bij Amsterdamse en andere Noord-Hollandse deelnemers aan de panels van AT5 en NH. Zij geven een dikke onvoldoende aan het alsmaar stijgende aantal expats. En de panelleden zijn het in meerderheid beu dat de internationale werknemers vaak met de rug naar de samenleving leven, geen Nederlands spreken en niet sociaal zijn naar de buren.

 

"Word Amsterdammer"

 

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam

Ook de burgemeester van de stad heeft een oproep voor de expats. Vorige week bleek uit een rapport van de Rabobank dat Amsterdammers de stad steeds meer verlaten en dat eigenlijk alleen nog expats nieuw in de stad komen. Dat baart haar zorgen. "Zit niet in je bubbel en zet je in voor de buurt", zegt Femke Halsema via AT5 tegen de nieuwkomers. "Het is een deugd als je de taal van jouw land leert spreken. Word Amsterdammer."

 

Boze blikken

Werk aan de winkel dus voor de internationals, zoals de expats zijn gaan heten vanwege een slecht imago dat kleeft aan het woord expat. Uit een andere peiling, die onder de leden van het panel van Omroep Flevoland, blijkt dat ze daar veel positiever zijn over de groei van het aantal expats. Dus lijkt daar nog ruimte te zijn om heen te gaan en de boze blikken in Amsterdam te ontlopen.

 

De ervaren expatcoach Michel Daenen heeft daarnaast een positieve boodschap wat betreft de expats. Want de nieuwe expat is steeds vaker een blijvertje, en niet iemand die even een paar jaar als een God in Amsterdam komt leven en daarna weer vertrekt. Er komen steeds meer 'stay-pats' zoals hij dat noemt. Zoals het Pakistaanse gezin in Almere dat we in de video hieronder interviewden.

 

.Het zijn niet meer alleen de klassieke expats die Daenen ook jarenlang begeleidde van de top 50 multinationals via een internationaal relocation-bureau. Nu begeleidt hij expats die nog in hun eigen land wonen via de site 'Your move to the Netherlands'. Hij heeft een kentering gezien. "De klassieke expat van vroeger werd een paar jaar uitgezonden en dan ging die weer door naar een volgend land. Daar werd alles voor georganiseerd en daar ontbrak het aan niets. Met flinke toelages het er eens flink van nemen in Europa. Die mensen zetten een behoorlijke druk op de huizenmarkt en de huizenprijzen."

 

Hij begrijpt dat die vreemdelingen met gefronste wenkbrauwen zijn ontvangen. "De plaatselijke bevolking voelt dat als een overname. Deze mensen zijn ook niet per se gericht op integratie. Die leven een parallel leven in de stad."

 

"Deze mensen willen de taal leren, een bestaan opbouwen hier"

Michel Daenen, expatcoach

 

Maar er is ook een groep ontstaan die heel anders in de wedstrijd zit. "Dat is een andere categorie, die wel wat tegemoetkoming krijgt in de kosten voor een huis en een belastingvoordeel. Soms worden ze de eerste drie maanden gehuisvest. Maar daarna moeten ze zichzelf redden. En die wijken dus uit naar andere plekken. Die komen in Lelystad, Almere, Diemen of Purmerend terecht. Die hebben vaak ook kinderen op Nederlandse scholen en zijn meer geïnteresseerd in Nederland."

 

Burgemeester Halsema en de panelleden kunnen dus enigszins rustig ademhalen, het kan beter worden, zegt Daenen. "Deze mensen willen de taal leren, een bestaan opbouwen hier. Daar is ook meer behoefte aan vriendschappen sluiten en zo. Je aanpassen, Nederlands leren. Dat is een andere sfeer."

 

Melting pot

De corona-pandemie heeft de grote multinationals volgens Daenen geleerd dat het ook anders kan. "Covid heeft iets gedaan met de wereld van de expat. We hebben geleerd dat mensen best op afstand kunnen werken. Die bedrijven gaan ook rekensommetjes maken en dan kijken: kunnen we niet een lokaal iemand aannemen, of iemand op afstand laten werken. De nieuwe expats hebben vaak ook een Nederlands arbeidscontract. Er kwam met covid een soort bewustzijn."

 

Misschien ook wel als inwoner van Almere begrijpt Daenen het maar al te goed dat expats uitwijken naar Flevoland. De expatcoach is socioloog, een wetenschapper die het gedrag van groepen en de maatschappij bestudeert. Hij vergelijkt Flevoland graag met het Amerika, dat na de ontdekking door Columbus begon als een melting pot van diverse nationaliteiten. Het nieuwe land waar nog ruimte is. "Iedereen in Flevoland was ooit nieuwkomer. In Flevoland zit iets fris en iets nieuws."

 

Pioniers

Hij heeft een theorie, niet gestoeld op onderzoek, dat in de oude wereld van Amsterdam en Haarlem minder ruimte is voor nieuwkomers. "Amsterdam gaat terug tot 1600, er zit iets van oudheid in die stad. Dat heb je ook met Haarlem. Oudste spoorlijn van Nederland, ook daar zit heel veel historie. Nieuwe mensen krijgen dan toch snel het stempel van: die zijn nieuw, horen niet bij de oorspronkelijke bevolking, maar ze zijn de boel hier wel een beetje aan het overnemen. Dat is een ander sentiment dan in Flevoland."

 

In Flevoland heeft nog bijna niemand een echte historie, daar kunnen makkelijker nieuwelingen bij. "Iedereen boven de 40 is niet in Almere geboren. We zijn allemaal nieuwkomers en pioniers en proberen er iets van te maken. Iedereen komt ergens anders vandaan. Het is een hypothese, maar ik vind hem wel plausibel. Je voelt het ook, hier zit iets avontuurlijks. Er zijn nog geen geijkte patronen, alles is mogelijk. In een nieuwe wereld is er nog geen gevestigde cultuur en een wij/zij-gevoel. Er is geen echte Almeerder."

 

"De mens houdt van veiligheid en zoekt zijn eigen groep op"

Michel Daenen, expatcoach

 

En over hoe gewenst expats of vreemdelingen zijn, wil hij nog wel een stapje dieper gaan. "In de kern ervaren mensen de komst van nieuwe culturen als iets bedreigends. De mens houdt van veiligheid en zoekt zijn eigen groep op. Dat zou wel eens diep in ons kunnen zitten. De Amerikaanse socioloog Milton Bennett is beroemd vanwege een model over hoe om te gaan met die verschillen. Het laat zien dat de mens kan groeien in het vermogen om op een goede manier om te gaan met culturele verschillen. Veel mensen hebben dat niet vanuit zichzelf en maken daarin al dan niet een ontwikkeling door."


Are the expats coming out of their expensive bubble? 'Neighbour is important in our culture'

24 April 2023, 06.00 · Updated 28 April 2023, 15.06 · By Dimitri Walbeek

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/317966/komen-de-expats-uit-hun-dure-bubbel-buur-is-belangrijk-in-onze-cultuur

 

 

 

 

 

 

"AAAAAAAA," about thirty expats shout. "OOOOOOO", they practice the pronunciation of the Dutch vowels aloud. They sit in a room in the Westergas in Amsterdam on Saturday afternoon at the IamExpat fair. During a workshop Practical Dutch they learn that the word carrot is 'very important in Dutch cuisine'. And that 'neighbor' is very important in our culture. They eagerly write along and take pictures of the sheets.

 

Speaking of Dutch culture, amsterdammers play korfball on the fields of Sporting West. Inside, in a parallel world, the main language is English and expats are informed about money matters, buying houses, but also about the education of the children and the Dutch language. Workshops also cover issues such as integration. By shouting out the Dutch vowels, the expats in the workshop took their first steps towards integration.

 

Fat insufficient

There are complaints about this integration among Amsterdam and other North Holland participants in the panels of AT5 and NH. They give a big insufficient to the ever-increasing number of expats. And the majority of the panel members are tired of the fact that the international employees often live with their backs to society, do not speak Dutch and are not social to the neighbors.

 

"Become an Amsterdammer"

 

Femke Halsema, Mayor of Amsterdam

The mayor of the city also has an appeal for the expats. Last week, a report by Rabobank showed that Amsterdammers are increasingly leaving the city and that only expats are new to the city. That worries her. "Don't sit in your bubble and commit yourself to the neighborhood," Femke Halsema tells the newcomers via AT5. "It's a virtue when you learn to speak the language of your country. Become an Amsterdammer."

 

Angry looks

So there is work to be done for the internationals, as the expats have come to be called because of a bad image that sticks to the word expat. Another poll, conducted among the members of the panel of Omroep Flevoland, shows that they are much more positive about the growth in the number of expats. So there still seems to be room to go there and avoid the angry looks in Amsterdam.

 

The experienced expat coach Michel Daenen also has a positive message regarding the expats. Because the new expat is increasingly a keeper, and not someone who comes to live like a God in Amsterdam for a few years and then leaves again. There are more and more 'stay-pats' as he calls them. Like the Pakistani family in Almere that we interviewed in the video below.

 

. It is no longer just the classic expats that Daenen also guided for years from the top 50 multinationals through an international relocation agency. Now he guides expats who still live in their own country through the site 'Your move to the Netherlands'. He has seen a turnaround. "The classic expat of the past was sent out for a few years and then he moved on to the next country. Everything was organized for that and there was nothing lacking. With hefty allowances, it's a big deal in Europe. Those people are putting a lot of pressure on the housing market and house prices."

 

He understands that those strangers have been met with furrowed eyebrows. "The locals feel that this is a takeover. These people are also not necessarily focused on integration. They live a parallel life in the city."

 

"These people want to learn the language, build a life here"

Michel Daenen, expat coach

 

But a group has also emerged that is very different in the competition. "That's another category, which does get some compensation for the costs of a house and a tax benefit. Sometimes they are housed for the first three months. But after that, they have to save themselves. And so they move to other places. They end up in Lelystad, Almere, Diemen or Purmerend. They often also have children in Dutch schools and are more interested in the Netherlands."

 

Mayor Halsema and the panel members can therefore breathe somewhat calmly, it can get better, says Daenen. "These people want to learn the language, build a life here. There is also more need for friendships and such. Adapt, learn Dutch. That's a different atmosphere."

 

Melting pot

According to Daenen, the corona pandemic has taught the large multinationals that things can also be done differently. "Covid has done something to the expat world. We've learned that it's best for people to work remotely. These companies will also do calculations and then look at: can we not hire a local person, or let someone work remotely. The new expats often also have a Dutch employment contract. There was a kind of awareness with covid."

 

Perhaps also as a resident of Almere, Daenen understands all too well that expats move to Flevoland. The expat coach is a sociologist, a scientist who studies the behavior of groups and society. He likes to compare Flevoland with the America, which after the discovery by Columbus started as a melting pot of various nationalities. The new country where there is still room. "Everyone in Flevoland was a newcomer at one time or another. Flevoland has something fresh and something new."

 

Pioneers

He has a theory, not based on research, that in the old world of Amsterdam and Haarlem there is less room for newcomers. "Amsterdam goes back to 1600, there is something of antiquity in that city. You also have that with Haarlem. Oldest railway line in the Netherlands, there is also a lot of history there. New people quickly get the stamp of: they are new, do not belong to the original population, but they are taking over a bit here. That is a different sentiment than in Flevoland."

 

In Flevoland hardly anyone has a real history, it is easier for newcomers to access it. "Everyone over 40 was not born in Almere. We are all newcomers and pioneers and trying to make something out of it. Everyone comes from somewhere else. It's a hypothesis, but I think it's plausible. You can feel it too, there's something adventurous here. There are no calibrated patterns yet, everything is possible. In a new world, there is no established culture and an us/them feeling. There is no real Almeerder."

 

"People love safety and seek out their own group"

Michel Daenen, expat coach

 

And about how desirable expats or strangers are, he wants to go a step deeper. "At their core, people perceive the arrival of new cultures as something threatening. Man loves safety and seeks out his own group. That could be deep within us. The American sociologist Milton Bennett is famous for a model on how to deal with those differences. It shows that humans can grow in their ability to deal with cultural differences in a good way. A lot of people don't have that on their own and may or may not be developing in it."


Sem comentários: